Ile tracisz na marnowaniu jedzenia i jak z tym skończyć?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Ile tracisz na marnowaniu jedzenia i jak z tym skończyć?
Poradnik

Marnowanie jedzenia jest jednym z największych problemów na świecie. Co roku do kosza wyrzucane jest 1,3 miliarda ton żywności. Szacuje się, że przeciętna polska rodzina, co miesiąc wyrzuca do kosza około 200 zł. 

Każdy Polak wyrzuca rocznie 235 kg żywności, co kosztuje około 800 zł rocznie. Najczęstszym powodem wyrzucania żywności, jest przegapienie jego daty przydatności do spożycia albo zrobienie zbyt dużych zapasów jedzenia np. na święta. Polacy najczęściej wyrzucają:

  • chleb,
  • warzywa i owoce,
  • nabiał,
  • dania gotowe,
  • mięso,
  • ryby,
  • jaja.

10 trików, które pomogą skończyć z marnowaniem jedzenia

1. Zakupy tylko z listą w ręku

Zrób listę zakupów i kupuj tylko, to czego naprawdę potrzebujesz. Dzięki temu unikniesz dublowania produktów podczas zakupów. Nie kupuj rzeczy z krótkim terminem ważności na promocji „kup 3 zapłać za 2”.

2. Zaplanuj jadłospis z wyprzedzeniem

Łatwiej jest robić zakupy, jeśli jadłospis jest z góry zaplanowany. Można uniknąć dublowania produktów podczas zakupów. 

3. Kupowanie produktów z krótkim terminem ważności

Zakup produktów z krótkim terminem ważności pozwala zaoszczędzić od 50 do 70% i chronić żywność przed wyrzuceniem przez sklep na śmietnik. Kupując przecenione produkty, należy zwrócić uwagę na oznaczenia terminu przydatności do spożycia:

najlepiej spożyć przed – oznacza, że produkt do daty oznaczonej na opakowaniu ma wszystkie walory smakowe, lecz po przekroczeniu tej daty jest nadal „bezpieczny” do spożycia;

należy spożyć do – oznacza to, że produkt po dacie oznaczonej na opakowaniu może stracić swoje walory i producent nie daje gwarancji, że będzie nadawał się jeszcze do spożycia.

4. Odpowiednio przechowuj żywność 

Odpowiednie przechowywanie wszystkich produktów jest bardzo ważne. Dzięki temu produkty nie tracą swoich walorów smakowych i estetycznych.

produktmiejsce przechowywania
warzywa i owocedolna szuflada w lodówce z wyjątkiem:malin, truskawek,owoców egzotycznych
wędlinyśrodkowa półka w lodówce
nabiałsery środkowa półka lodówki,jogurty, mleko kefir najwyższa półka w lodówce
jajaboczne drzwi lodówki
dania gotoweśrodkowa półka w lodówce
produkty sypkiew szklanych słoikach lub plastikowych opakowaniach
pieczywodrewniany chlebak, lniane woreczki

5. Zużywaj resztki do gotowania 

Gotowanie z resztek jest w ostatnim czasie bardzo modnym trendem. Warto wykorzystywać produkty, które zostały z dnia poprzedniego.

6. Używaj próżniowych opakowań

Próżniowe opakowania pozwalają przechowywać żywność nawet 2 razy dłużej. Opakowania i woreczki próżniowe można zakupić w każdym supermarkecie. 

7. Zamrażaj żywność, która została

Jeśli zrobiłeś za dużo jedzenia i nikt nie chce go już dojadać, to je zamroź. Gotowe dania mogą być przechowywane w zamrażalniku nawet miesiąc. Mrozić można również owoce, dzięki temu będą idealne np. na smoothie lub do ciasta.

8. Nakładaj mniejsze porcje

Bardzo często jest tak, że na talerzu jest więcej, niż można zjeść. Aby uniknąć marnowania żywności, należy nałożyć na talerz tylko tyle, ile się zje.

9. Cotygodniowy przegląd lodówki

Regularne sprzątanie i przeglądanie lodówki, pozwoli na kontrolowanie terminu przydatności do spożycia różnych produktów.

10. Domowe przetwory

Domowe przetwory są świetnym sposobem na „przerobienie” warzyw i owoców, które nie są atrakcyjne i dzięki temu tańsze o 50%. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*