Oszczędna lodówka, czyli jak oszczędzić na zakupie i użytkowaniu lodówki?

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis
Oszczędna lodówka, czyli jak oszczędzić na zakupie i użytkowaniu lodówki?

Zakup energooszczędnej lodówki to jedno, a jej oszczędne użytkowanie to drugie. Jaka lodówka jest najbardziej energooszczędna i jak z niej korzystać, aby zaoszczędzić? 

Lodówka jest jednym z najważniejszych sprzętów, które muszą znajdować się w każdym domu. Niestety takie urządzenie pracuje non-stop i przez to ma największe zużycie prądu – około 30% rachunku za prąd to praca lodówki. Dlatego warto zainwestować w energooszczędne urządzenie klasy A. Jeśli nie chcesz zmieniać lodówki, możesz przynajmniej wprowadzić kilka zasad jej użytkowania, dzięki którym zmniejszą się rachunki za prąd.

Jak wybrać najlepszą lodówkę? 

Podczas zakupu lodówki należy kierować się jej klasą energetyczną. Od marca 2021 roku wszystkie energooszczędne lodówki będą zaliczane do klasy A, a nie jak do tej pory do klasy A+, A++, A+++. Producent będzie miał obowiązek informować o przewidywanym rocznym zużyciu prądu. 

Kupując energooszczędny sprzęt, należy zwrócić uwagę na jego cenę. Niestety nie zawsze różnica cenowa pomiędzy klasą A+, a A+++ zwróci się w postaci mniejszych rachunków za prąd.

Przykład:

 Lodówka ABCLodówka XYZ
Klasa energetyczna A+A+++
Roczne zużycie energii kWh 260170
Cena14002400
Cena za 1 kWh0,6 zł0,6 zł
Kwota rocznego zużycia prądu 156 zł102 zł

Różnica w cenie tych lodówek to około 1000 zł. Natomiast różnica w zużyciu prądu obu lodówek to 54 zł rocznie.  Dokładając 1000 zł do lodówki o wyższej klasie energetycznej, jej zakup zwróci się dopiero po niecałych 19 latach.

Warto zainwestować w lodówkę klasy A+++, jednak zawsze należy przeliczyć, jak szybko zwróci się sprzęt o wyższej klasie energetycznej.

Optymalna temperatura wewnątrz lodówki

Na forach internetowych można znaleźć najróżniejsze zalecenia dotyczące optymalnego ustawienia temperatury w lodówce. W większości lodówek zaleca się ustawienie temperatury na 6 °C, a w zamrażarce na -18°C. Jeśli lodówka jest ustawiona w odpowiednim miejscu, to nie ma potrzeby zmieniania temperatury w lecie.

Powyższe temperatury pozwalają na odpowiednie przechowywanie żywności oraz nie generują dużych kosztów eksploatacji lodówki. Obniżenie temperatury w chłodziarce o 1°C powoduje zwiększenie zużycia prądu o 6%, a w zamrażarce o 10%, co  przekłada się na wysokość rachunków.

Odpowiednie ustawienie lodówki

Gdy planujesz rozmieszczenie sprzętów AGD w kuchni, to musisz zwrócić uwagę nie tylko na podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej czy odległość od kontaktów, ale również na kąt padania promieni słonecznych – lodówka nie może stać w nasłonecznionym miejscu. Ma to bardzo istotny wpływ na jej eksploatację. 

Podstawowe zasady prawidłowego ustawiania lodówki:

  • nie powinna być ustawiona obok okna,
  • nie może być ustawiona blisko kaloryfera,
  • jeśli w kuchni ma być ogrzewanie podłogowe, to nie może znajdować się bezpośrednio pod lodówką,
  • jeśli masz możliwość, to lodówkę należy umieścić w spiżarce – nie ma tam dostępu do światła słonecznego,
  • warto ustawić ją pod kratką wentylacyjną – dzięki temu temperatura będzie stabilniejsza, a zapachy z lodówki szybciej usuwane,
  • nie może znajdować się w sąsiedztwie piekarnika, płyty grzewczej oraz kuchenki.

Układanie produktów w lodówce

Produkty w lodówce należy rozmieścić w sposób optymalny, aby zapewnić odpowiednie warunki do przechowywania żywności oraz równomierny rozkład temperatury na wszystkich poziomach urządzenia.

Produkty spożywcze należy rozmieszczać w następujący sposób:

  • najwyższa półka – panuje na niej najwyższa temperatura, dlatego należy tam przechowywać m.in.
    • dżemy,
    • konserwy,
    • napoje gazowane.
  • środkowa półka – jest tam niższa temperatura, dlatego warto tam przechowywać:
    • wędliny,
    • sery,
    • jogurty.
  • dolna półka – panuje tu najniższa temperatura, dlatego należy przechowywać na niej produkty, które szybko się psują m.in.:
    • mięso,
    • ryby.
  • szuflady – panuje tu dość wysoka temperatura, w tym miejscu przechowuje się produkty niewymagające solidnego chłodzenia np.:
    • warzywa,
    • owoce.
  • drzwi lodówki – panuje na nich dość wysoka temperatura. Można w nich przechowywać m.in.:
    • wodę,
    • jaja,
    • masło.

W zamrażarce można układać produkty w dowolny sposób. Jednak te produkty, do których ma być łatwy dostęp, powinny być układane na wierzchu – ograniczy to czas otwarcia zamrażalnika. Przed zamrożeniem produktów należy je zapakować próżniowo. 

9 wskazówek na zaoszczędzenie zużycia prądu w lodówce

  1. Regularne rozmrażanie lodówki – 3 mm szronu powoduje wzrost zużycia prądu aż o 10%.
  2. Regularne mycie lodówki.
  3. Nie należy dosuwać lodówki do ściany – warto zostawić min. 10 cm odległości od niej.
  4. Nie otwieraj lodówki, gdy nie ma takiej potrzeby.
  5. Domykaj drzwi lodówki.
  6. Nie wkładaj ciepłych potraw do lodówki.
  7. Wyłączaj lodówkę, jeśli wyjeżdżasz na dłużej.
  8. Nie zapychaj lodówki artykułami żywnościowymi.
  9. Produkty często używane układaj na brzegu półek.
Opublikuj komentarz
O autorze
Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *