Artykuł sponsorowany
Bezpieczeństwo w branży żywieniowej ma kluczowe znaczenie. Konsumenci muszą mieć pewność, że kupowana przez nich żywność nie wyrządzi im szkody ani nie będzie miała negatywnego wpływu na ich zdrowie.
Pracownicy zajmujący się żywnością muszą być poinstruowani lub przeszkoleni w zakresie BHP, aby rozumieli wymagania dotyczące ich pracy.
Dobre standardy bezpieczeństwa żywności są niezbędne, aby zapobiegać:
Koszty związane ze słabym bezpieczeństwem żywności są zarówno finansowe, jak i społeczne i mogą mieć wpływ zarówno na pracodawców, jak i pracowników. Koszty dla pracodawcy mogą obejmować:
Projekt obszarów przygotowywania określonej żywności musi umożliwiać przestrzegania dobrych praktyk i procesów higieny żywności. Prawodawstwo dotyczące bezpieczeństwa żywności zawiera szczegółowe wymagania dotyczące takich obszarów: podłogi powinny być wykonane z materiału, który jest łatwy do czyszczenia, można bezpiecznie po nim chodzić i jest utrzymywany w dobrym stanie, ściany powinny być wykonane z trwałych, nieprzepuszczalnych materiałów, zmywalnych, nietoksycznych, łatwych do czyszczenia i konserwacji. Sufity i sufity podwieszane powinny być zaprojektowane tak, aby zapobiegać gromadzeniu się brudu, pleśni, kondensacji.
Okna muszą być tak skonstruowane, aby zapobiegać gromadzeniu się brudu i mieć w razie potrzeby moskitiery. Drzwi powinny być łatwe do czyszczenia i wykonane z materiału niechłonnego. Powierzchnie powinny być wykonane z gładkiego, zmywalnego, nietoksycznego, odpornego na korozję materiału i utrzymywane w dobrym stanie. Urządzenia do mycia sprzętu i żywności muszą być odpowiednie do mycia żywności i naczyń oraz powinny mieć dostęp ciepłej i zimnej wody
Wszystkie użyte surowce i składniki oraz wszelkie materiały używane do przetwarzania produktów muszą być bezpieczne i nieskażone czymkolwiek, co uczyniłoby produkt końcowy niezdatnym do spożycia przez ludzi.
Systemy przechowywania, przetwarzania i dystrybucji muszą chronić żywność przed zanieczyszczeniem, które powoduje, że jest ona szkodliwa dla zdrowia lub staje się niezdatna do spożycia. Obejmuje to zwalczanie szkodników oraz wdrażanie procesów i procedur, które ograniczają poziom bakterii do określonych kryteriów.
Każdy lokal gastronomiczny powinien być wyposażony w specjalistyczne urządzenia chłodnicze. Każdy produkt powinien być przechowywany w określonych, zalecanych warunkach i temperaturach, więc niezbędne będą szafy chłodnicze i stoły chłodnicze.
Odpady żywnościowe należy jak najszybciej usunąć z obszaru przygotowywania żywności i przechowywać je w pojemnikach odpowiednich do obsługi przez służby utylizacji odpadów. Pojemniki muszą być zaprojektowane tak, aby były łatwe do czyszczenia, zapobiegały zanieczyszczeniu, uniemożliwiały dostęp szkodników i były utrzymywane w dobrym stanie. Utylizacja odpadów musi być również zgodna z przepisami higienicznymi i środowiskowymi.
Muszą istnieć odpowiednie środki zapobiegające zanieczyszczeniu żywności przez szkodniki zarówno podczas przechowywania, jak i przygotowywania. Zawiera się w tym między innymi:
Zdjęcie główne: Nick Karvounis/unsplash.com