Zakup energooszczędnej lodówki to jedno, a jej oszczędne użytkowanie to drugie. Jaka lodówka jest najbardziej energooszczędna i jak z niej korzystać, aby zaoszczędzić?
Lodówka jest jednym z najważniejszych sprzętów, które muszą znajdować się w każdym domu. Niestety takie urządzenie pracuje non-stop i przez to ma największe zużycie prądu – około 30% rachunku za prąd to praca lodówki. Dlatego warto zainwestować w energooszczędne urządzenie klasy A. Jeśli nie chcesz zmieniać lodówki, możesz przynajmniej wprowadzić kilka zasad jej użytkowania, dzięki którym zmniejszą się rachunki za prąd.
Podczas zakupu lodówki należy kierować się jej klasą energetyczną. Od marca 2021 roku wszystkie energooszczędne lodówki będą zaliczane do klasy A, a nie jak do tej pory do klasy A+, A++, A+++. Producent będzie miał obowiązek informować o przewidywanym rocznym zużyciu prądu.
Kupując energooszczędny sprzęt, należy zwrócić uwagę na jego cenę. Niestety nie zawsze różnica cenowa pomiędzy klasą A+, a A+++ zwróci się w postaci mniejszych rachunków za prąd.
Przykład:
Lodówka ABC | Lodówka XYZ | |
Klasa energetyczna | A+ | A+++ |
Roczne zużycie energii kWh | 260 | 170 |
Cena | 1400 | 2400 |
Cena za 1 kWh | 0,6 zł | 0,6 zł |
Kwota rocznego zużycia prądu | 156 zł | 102 zł |
Różnica w cenie tych lodówek to około 1000 zł. Natomiast różnica w zużyciu prądu obu lodówek to 54 zł rocznie. Dokładając 1000 zł do lodówki o wyższej klasie energetycznej, jej zakup zwróci się dopiero po niecałych 19 latach.
Warto zainwestować w lodówkę klasy A+++, jednak zawsze należy przeliczyć, jak szybko zwróci się sprzęt o wyższej klasie energetycznej.
Na forach internetowych można znaleźć najróżniejsze zalecenia dotyczące optymalnego ustawienia temperatury w lodówce. W większości lodówek zaleca się ustawienie temperatury na 6 °C, a w zamrażarce na -18°C. Jeśli lodówka jest ustawiona w odpowiednim miejscu, to nie ma potrzeby zmieniania temperatury w lecie.
Powyższe temperatury pozwalają na odpowiednie przechowywanie żywności oraz nie generują dużych kosztów eksploatacji lodówki. Obniżenie temperatury w chłodziarce o 1°C powoduje zwiększenie zużycia prądu o 6%, a w zamrażarce o 10%, co przekłada się na wysokość rachunków.
Gdy planujesz rozmieszczenie sprzętów AGD w kuchni, to musisz zwrócić uwagę nie tylko na podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej czy odległość od kontaktów, ale również na kąt padania promieni słonecznych – lodówka nie może stać w nasłonecznionym miejscu. Ma to bardzo istotny wpływ na jej eksploatację.
Podstawowe zasady prawidłowego ustawiania lodówki:
Produkty w lodówce należy rozmieścić w sposób optymalny, aby zapewnić odpowiednie warunki do przechowywania żywności oraz równomierny rozkład temperatury na wszystkich poziomach urządzenia.
Produkty spożywcze należy rozmieszczać w następujący sposób:
W zamrażarce można układać produkty w dowolny sposób. Jednak te produkty, do których ma być łatwy dostęp, powinny być układane na wierzchu – ograniczy to czas otwarcia zamrażalnika. Przed zamrożeniem produktów należy je zapakować próżniowo.